2014. június 11., szerda

Divattanácsok moletteknek

Olvasóink többször szóvá tették már levélben, hogy a divatlapok, divatbemutatók teljesen megfeledkeznek
azokról, akiknek akad némi súlyfeleslegük. Pedig hát a statisztikák szerint, hazánkban szép számmal vannak teltkarcsúak, molettek, sőt kövérek is. A divatbemutatókon igaz, kizárólag nádszálkarcsú lányok viselik a legújabb modelleket, de ez nem jelenti azt, hogy ezeket csak nekik, vagy a hozzájuk hasonló fiatal, vékony alkatú lányoknak szánták a tervezők. Az pedig, hogy molett manekenek szinte soha nem szerepelnek a bemutatókon, azzal a kétségtelen igazsággal magyarázható, hogy a vékony nőkön minden ruha jobban mutat. De ahelyett, hogy olvasóinkat rábeszélnénk a fogyókúrára, vegyük sorba inkább azt, miket viselhetnek a molett nők.

Napjainkban a dolgozó nők legszívesebben szoknya-blúz összeállításokat viselnek, hiszen ezek kényelmesek, könnyen kezelhetők és csinosak is. Aki karcsú, ingblúzát általában a szoknyába teszi, esetleg derekára övet is tehet. De hogyan hordja a szoknya-blúz összeállítást az, akinek vannak felesleges kilói, azaz van mit takargatnia? Természetesen a molettek is viselhetnek blúzokat, de azt soha nem szabad a szoknyába tenni, hanem kívül, kabátszerűen kell hordani. A blúz lehetőleg 15-20 cm-rel takarja a csípőt, így karcsúsít is.


Ha már a szoknyáról beszéltünk, ne feledkezzünk meg a pulóverekről sem. Sajnos, a pulóverviselet a moletteknek nem előnyös. A vastag, kötött pulóver nagyon erősít, a vékony túlságosan megmutatja a test vonalát, így a felesleges kilókat is. Persze, ez nem jelenti azt, hogy aki túlsúllyal rendelkezik, végleg le kell mondania a kényelmes pulóverviseletről. A pulóverek vékonyabb változatát ruha, vagy blúz alá hordhatják. Ez csinos, fiatalos, s miután rétegesen öltöztet, egészséges is.

Régi szabály, hogy a sötét színek karcsúsítanak. De azért nem kell a moletteknek sem örökké komor színekben járni. A virágmintást éppúgy viselhetik, mint a csíkosakat (feltéve, ha az hosszában és szolidan csíkos!). Az anyagok színénél, mintájánál ugyanis sokkal jobban karcsúsít a jó szabásvonal. A molettek nem viselhetnek túl szűk, derékban elvágott, vagy övvel hangsúlyozott ruhát. Inkább a kosztümöket ajánljuk nekik, amelyre lazán megkötött vékony övet is tehetnek. Az ingruha szintén a moletteknek előnyös ruhadarab. Klasszikus változata különösen jól mutat az erősebb alkatú nőkön.

És végül szóljunk a divatos farmer- és kekiruhákról.

Sokan azt tartják, hogy ez kizárólag a karcsú, fiatal lányoknak való. Képeink talán hűen bizonyítják, hogy ez tévhit. A farmeranyag, sőt a kekiszín is előnyös a moletteknek, ha a szabása megfelelő. De legyünk őszinték! Nem a kekiszínű kosztümben tűnik manökenünk a leginkább karcsúnak? Tavaszra ajánljuk a képen látható modelleket.

Á. É.

Fotó: ifj. Soproni Béla


(Képes Újság - 1978. április 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése