2014. június 20., péntek

Hidegháború=Űrháború

Pentagon- kísérlet új űrfegyverrel

A Pentagon augusztus végén kísérletet tervez olyan műholdromboló fegyverrel, amely képes megsemmisíteni minden, Föld körüli pályára állított űrlétesítményt – adta hírül a The New York Times.

A műholdromboló fegyver rendkívül nagy érzékenységű robbanófejjel felszerelt kétlépcsős rakéta. amely a szputnyik infrasugárzását észleli – írja a TASZSZ hírügynökség. A rakétát egy külön erre a célra felszerelt F – 15-ös vadászbombázóról indítják el, a Föld felszínétől 18 mérföld magasságban. A vadászbombázó különleges berendezéseinek felszerelése és a rakétáknak a vadászbombázóhoz való erősítése mindössze hat órát vesz igénybe. A feltételezések szerint a jövőben két rajt hoznak létre F-15-ös vadászbombázókból, fedélzetükön műholdromboló fegyverrel. Ezek állandó őrjáratot tartanak majd az űrben, teljes harckészültségben.

Az amerikai lap szakértőktől úgy értesült, hogy az új műholdromboló rendszer teljes előállítása több tízmilliárd dollárba kerül. Az űrfegyver kifejlesztése két évtizedig tartott. A kísérletek az utóbbi években gyorsultak fel, az után, hogy az Egyesült Államok megszakította a Szovjetunióval a kozmosz fegyvermentesítéséről folytatott tárgyalásokat. (TASZSZ)

(1983. augusztus 24., szerda – NÉPSZABADSÁG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése