2014. június 26., csütörtök

Iskolásdivat a nyolcvanas években

Miből válogathatnak az iskolások


Még javában tartott a kánikula, amikor megjelentek az első hirdetések, amelyek a közelgő iskolaévkezdésre figyelmeztettek. S a gondos szülők elő is vették a szekrény mélyén pihenő iskolaköpenyeket úttörőingeket, sötétkék nadrágokat, szoknyákat, matrózblúzokat. Megnézték, mi lesz még használható, mi az, ami javításra, felújításra, toldásra szorul. Megállapították, mit kell pótolni, mit kell újonnan beszerezni. Különösen a leendő elsősök indultak lelkesen útnak, hogy füzetcsomagot, írószert, táskát, tolltartót vásároljanak.

Mi is elindultunk, hogy megnézzük a kínálatot. Rajzaink és fotóink az Úttörő Áruházban készültek. Ez a legnagyobb gyermek-szakáruház ez tükrözi leghívebben az országos ellátást.
Megtudtuk, hogy az iskolásruha-kínálatot már július közepén külön csoportosították. Hosszú állványokon sorakoznak a köpenyek – külön a lány- és külön a fiúosztályon. Mintegy hetven százalékuk szintetikus, illetve szintetikus keverésű anyagból készült. Ezek előnye, hogy vasalást nem igényelnek, hátrányuk, hogy kevésbé szellőznek. Kellemetlen, izzasztó hatásukat csökkenti, ha alatta pamut fehérneműt, természetes szálból készült blúzt, inget, pulóvert viselnek a gyerekek.
  1. Fehér matrózgalléros kék köpeny, könnyen kezelhető műszálas anyagból 
  2. Ugyancsak műszálas, gumizott derekú sötétkék kötényruha. Melegebb napokon blúzzal, szoknya nélkül is viselhető, a zsebeket csíkos paszpól díszíti.
  3. Sötétkék mintás kartonból tűzve készült ujjatlan mellényke. Hűvös napokon jó kiegészítő. 
  4. Rövid fiúköpeny műszálas anyagból. Felső, hosszú formájú zsebe tollak és ceruzák tartására jó, színes matrica díszíti.
  5. A gyárilag készült gallért és a zsebszéleket házilag is lehet utánozni. 
  6. Fiúknak ajánlott újszerű, két cipzáras, rövid köpeny, elején rávasalt mintával.. 
  7. Praktilon anyagból készült ujjatlan, elöl cipzáras köpeny. Bősége a gumiházba befűzött övvel szabályozható. 
  8. Nagyobb lányoknak jól kezelhető hurkolt anyagból készült, paszpóllal, fodorral díszített ujjatlan köpeny. A szokástól eltérően piros az alapja, sötétkék a díszítése. 
  9. Kisebbeknek való műszálas kötény. Nadrághoz is, szoknyához is praktikus viselet.
  10. Fiúknak készül a szokásosnál kicsit hosszabb, háromzsebes köpeny műszálas, hurkolt anyagból. Két csinos alkalmi öltözék: 
  11. Ilyen a kora ősszel praktikus – és újszerű – esernyőselyemből készült dzseki. 
  12. Fiúk és lányok egyaránt viselhetik a cipzárral záródó szélanorákot. 
  13. Bársonyból készült dzsekis öltöny fiúk részére. 
  14. Kislányoknak hosszított derekú, rakott szoknyás, sötétkék jerseyruha, csíkos beállítással. 








Pataki Mária
rajzok: Varga Ágnes
(1983. augusztus 13. - Népszabadság)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése