2014. június 22., vasárnap

Levelek a frontról - második világháború

Honvédeik üzennek…

Kedves levelet hozott a posta a Kis Újság szerkesztőségének. Vitéz honvédeink küldték a 131/17 c. számú tábori postáról. Arra kérnek bennünket, közvetítsük üzeneteiket hozzátartozóiknak. Őszinte örömmel és készséggel teszünk eleget a kérésnek. Vajha minden magyar házba, ahonnan szülők, hitvesek és gyermekek féltő szeretete és büszkesége kíséri hadbanálló fiainkat, minél több jó hírt tudnánk tőlük eljuttatni. Az üzenetek a következők:

Kovács Benjámin tizedes üzen Tiszacsegére menyasszonyának, Dercsényi Mancikának: Édesem ne aggódj, jól vagyok.

Demjén Sándor honvéd üzen Hajdúhadházára szüleinek és menyasszonyának, Nagy Juliskának: Ne aggódjatok kedveseim, jól vagyok.

Orosz Miklós Hajdúdorogra édesanyjának és testvéreinek ezt üzeni: Miattam ne aggódjanak, jól vagyok.

Mattyasovszky János Tiszacsegére üzeni szüleinek, hogy jól van.

Herbák István honvéd Egyekre feleségének és kisfiának küldi meleg üdvözletét és megnyugtatja őket, hogy jól érzi magát.

Katona János honvéd Balmazújvárosra ad hírt szüleinek és testvéreinek, hogy egészséges, és jól érzi magát.

Rós Antal Hajdúhadházára küld hírt anyjának és testvéreinek, öleli őket szeretettel, egészséges és jól érzi magát.

A 217/80. számú tábori postáról Erdélyi Lajos tizedes a maga és bajtársai nevében a következőket írja: Köszöntjük minden magyar testvérünknek mi, akik itt keleten értük, és legdrágább kincsükért, Magyarországért, valamint keresztény kultúránkért harcolunk. Ezúton köszönjük meg a budapesti Dugonits- utcai leányiskola VII. osztálya által címünkre küldött három darab szeretetcsomagot, amelyből minden bajtársnak jutott cigaretta és sütemény. Amikor a küldeményt szétosztottuk, szavakkal ki sem fejezhető meghatottság vett rajtunk erőt. Boldoggá tett bennünket az a tudat, hogy otthoni testvéreink abból a kevésből is, ami nekik van, nekünk is juttatnak. Kérem a szeretetcsomag gyűjtőit és küldőit, fogadják bajtársaim nevében is hálás köszönetemet, és kívánom nekik azt, amiért harcolunk: a szebb jövőt!

(1942. június 20. – Kis Újság)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése